Äntligen har beslut fattats om en ny standard för personlig skyddsutrustning för motorcyklister. Standarden handlar om att skapa ett nytt testförfarande för utrustningen och en märkning som vägledning för konsumenterna. Det finns, precis som tidigare, inga krav att använda skyddskläder även om det är något nästan alla motorcyklister gör.
Att få fram en ny standard för MC-kläder har varit nödvändigt eftersom EU antog en ny förordning för personlig skyddsutrustning som började gälla 2018. Vilka krav som ska gälla och tester som ska genomföras för olika nivåer anges i förordningen. MC-utrustning motsvarar nivå 2 i förordningen vilket betyder att all utrustning ska testas och godkännas av ett oberoende testhus innan den får CE-märkas och börja säljas. Det handlar om fem nya standarder för fem olika säkerhetsnivåer. Dessa fem nya standarder har utvecklats utifrån olika motorcyklisters behov som varierar beroende på var man bor och hur man kör MC.
Till skillnad mot tidigare testas hela plagget, inte bara skydden och på särskilt utsatta områden på plaggen. Material som kan komma i kontakt med huden måste även testas för pH värde och Azo dyes. En särskild märkning – ett pictogram- ska finnas i fodret i varje plagg som informerar konsumenten om vad klassificeringen betyder och vilka särskilda krav som finns för skyddsutrustningen. Dessutom ska instruktioner om hur plagget vårdas finnas i plagget. På CE märket, som måste framgå i produkten, står vilken klass plagget klarar. Instruktioner om vad märkningen betyder måste finnas med plagget, vanligast som en tryckt folder fäst vid plagget.
Vad betyder förkortningar och klassificeringarna?
C= rent stötskydd, till exempel skyddsväst, plagg/produkt som endast håller skydden på plats. Ger inte fullständigt minimiskydd varför komplettering med slitskydd enligt B rekommenderas.
B= rent slitskydd (inget stötskydd), till exempel jeans och jackor. Ger inte fullständigt skydd varför komplettering med stötskydd enligt C rekommenderas.
A= Lägsta nivån, plaggen testas för stötar och nötning. Material och tester uppfyller lägre standard och krav än AA och AAA.
AA= Mellan nivån, plaggen testas för stötar och nötning. Materialet och tester uppfyller högre standard än A men mindre än AAA.
AAA= Högsta nivån, helt eller delat ställ. Högsta möjliga skydd, plaggen testas för penetrering, stötar och nötning. Materialet och tester uppfyller högre standard än A och AA.
Inget krav på användning
Standardiseringen innebär inget krav att MC-förare ska använda skyddsutrustning, däremot ställs nya skärpta krav på vad utrustningen ska klara av. Utöver dessa standarder finns separata standarder för rygg- och bröstskydd, handskar och stövlar. SMC vet genom enkätundersökningar att en majoritet av våra medlemmar använder heltäckande skyddsutrustning och ryggskydd varje gång man sätter sig på hojen. Man är helt enkelt väl medveten om konsekvenserna och samtidigt är det ett krav från många försäkringsbolag.
SMC hoppas att den nya standarden kommer att innebära personlig skyddsutrustning som ger ett förbättrat skydd om olyckor sker. Enstaka produkter som uppfyller tidigare krav och har placerats på marknaden före 21 april 2019 får fortfarande att säljas. Inga plagg har fått föras in till EU sedan 21 april 2019 om de inte överensstämmer med EU-förordningen.
C = stötskydd. U= undergarment O = overgarment
B = rent slitskydd
A= Lägsta nivån, plaggen testas för stötar och nötning.
AA= Mellan nivån, plaggen testas för stötar och nötning.
AAA= Högsta nivån, helt eller delat ställ.