Mina fordon – en app för fordonsägare

2012-05-15

Nu har Transportstyrelsen lanserat den mobila appen Mina fordon. Appen kan användas för en massa smarta saker som att göra ägarbyte av egna fordon mellan privatpersoner, få information om egna fordon, få information om andras fordon, göra av- och påställning av egna fordon och att få information om trängselskatt för egna fordon (skattebeslut och preliminära dygnsbelopp.

Detta är en mycket smart applikation som kan underlätta livet för alla MC-ägare. Nyheten är att man kan göra ägarbyte via en e-tjänst med appen – det har inte varit möjligt tidigare. När Transportstyrelsen skickade ut förslag på remiss applåderade SMC självklart idén!

Tidigare har man för att göra ägarbyte på ett fordon varit tvingad att anmäla det genom att både köpare och säljare fyllt i och undertecknat fordonets registreringsbevis. Beviset har sedan skickats med post till Transportstyrelsen för registrering. Drygt en miljon sådana anmälningar skickas varje år.

– Appen är ett exempel på vår satsning att göra det enkelt att använda våra tjänster och öka tillgängligheten. Dessutom ska den göra hanteringen billigare, säger Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Widlert.

Appen har en streckkodsläsare som läser av den information som finns i en kod på registreringsbevisen. Man använder också uppgifter som finns på köparens och säljarens körkort för identifiering. Det gör appen säker.

Appen laddas ner från App Store och Google Play.

Appen Mina fordon har redan gått till final i tävlingen Guldlänken 2012 som premierar den mest innovativa e-förvaltningsutvecklingen för offentlig verksamhet i Sverige.


Ladda hem Transportstyrelsens App gratis!