Vill du köra motorcykel på kurviga vägar i storslagen natur, se vilda djur på nära håll, äta god mat, njuta av goda viner och bada i Indiska Oceanen och Atlanten under samma semester? Då är Sydafrika det perfekta resmålet för dig. En multiupplevelse utöver det vanliga garanteras alla som tar chansen att köra MC i detta häftiga land.
Vägarna
Vägarna i Sydafrika håller en förvånansvärt hög standard med bra asfalt, hög friktion och nästan alltid en bred och asfalterad vägren. På några få platser fanns potthål och då stod det faktiskt ”Potholes” på varningsskylten! Vägarna har fantastiska kurvor, både långa och svepande kurvor och hårnålar. Självklart måste man ibland köra partier med raksträckor. Att hastighetsgränserna är 100-120 km överallt gör körningen ännu bättre!
Tre åkbilder från tre olika platser i Sydafrika. Ofta kurvigt och vackra vyer!
Naturen
Jag, och många andra, har en bild av hur Afrika ser ut i huvudet. Glöm det! Bilden stämmer inte. De norra delarna av Sydafrika påminner om Norge och Skottland med höga berg, stora planterade skogar, höga vattenfall, gröna hedar och vindlande vägar genom det vackra landskapet. I den södra delen ser man alltid höga bergskedjor i bakgrunden, oavsett var man befinner sig. Kuststräckan från Hermanus till Godahoppsudden och sedan via Chapmans Peak till Kapstaden slår allt jag tidigare sett och alla vägar jag kört. Vackert, dramatiskt och unikt. Enorma vita stränder med stora vågor. Fina badorter av hög klass finns på hela sydkusten. Städerna vi passerade längs kusten är osannolika semesterparadis för de rika. Flotta hus, stora båtar, massor av barer, restauranger och shopping erbjuds i enormt vacker omgivning. Knysna till exempel påminner om Monaco. Tyvärr finns också enorma townships där endast svarta bor. Bitvis är dessa kåkstäder en fruktansvärd slum medan andra delar ser ut som en helt vanlig villaförort. Ju större städer, desto större är dessa townships.
Övre raden: Strutsfarm i Swartberg. Chaphams Peak - världens häftigaste MC-väg? Nedre raden: Blyde Canyon. Jeffreys Bay är magiskt.
Mat och vin
Maten i Sydafrika är mycket bra, smakrik och portionerna stora. Köttet är mört och välhängt. Det går även att testa struts och krokodil för den modige. Som kustland finns självklart massor av god fisk och skaldjur som tillagas i världsmästarklass. Allt är dessutom relativt billigt, Sydafrika är ett klart prisvärt land att vistas i.
Vinodlingar finns överallt i södra Sydafrika och vinet har hög kvalité och lågt pris. De vackra vingårdarna erbjuder provsmakning där man får testa 5-7 olika viner för cirka 40 kronor. Köper man med vin hem dras kostnaden av priset. En snabb kontroll med Systembolagets utbud visade dock att samtliga viner som provsmakades är billigare att köpa hemma i Sverige istället för att frakta hem i låda! Vingårdarna har ofta vackra trädgårdar och många har också fina restauranger och ibland även hotell.
Underbar fisk & skaldjur på the Codfather i Camps Bay. Vinprovning på La Motte, sju viner ingick.
Titta på vilda djur och bo i lodge
Att bo på en riktig safarilodge mitt i Krüger-parken och köra på game-drives med jeep rakt ut i bushen är fantastiskt. Målet för alla safaribesökare är att få se ”the big five” (lejon, leopard, elefant, spetsnoshörning och afrikansk buffel) på nära håll. Vi hade tur och fick se alla fem den första dagen! Att ha ett lejon tassande runt jeepen eller en elefant som river ner träd några meter bort är magiskt! Varje jeeptur hade ett stopp med förfriskningar. Att sippa på en kall GT vid ett vattenhål där ett 20-tal bufflar samtidigt släcker törsten var en osannolik upplevelse.
Det är också grymt spännande att bo på en lodge där man måste ha vakt som följer gästerna till och från tältet när det blivit mörkt. Det finns nämligen inga staket och djuren strövar runt fritt. Vi hade hyena, flodhäst, babianer och vårtsvin på besök inne i lodgen! Vi bodde på Simbavati River Lodge som rekommenderas varmt. Under två nätter hann vi med tre safariturer, vila vid poolen eller på altanen, softa och få massage vilket var precis lagom.
Leopard och elefant ingår i the Big Five liksom vattenbuffeln. De kom till ett vattenhål vid solnedgången.
Lejon och noshörning är också två av the Big Five. Man kommer väldigt nära de vilda djuren!
Boende
Vår Afrika-resa var en organiserad gruppresa där vi bodde på förbokade hotell. Jag tror inte att någon i gruppen varit på en resa där man bott så bra. Hotellen har en mycket hög standard, bra service, fina rum och dessutom helt superba frukostar med allt man kan önska och dessutom massor av färska frukter. Hotellen var noga utvalda av olika anledningar; läget, maten, rummen och naturen.
Swartberg Country Manor låg vackert , hade bra rum och restaurang samt blommande jakarandaträd runt poolen.
Att köra i Sydafrika i grupp?
Jag ägnar större delen av min arbetstid åt att försvara motorcyklister eftersom många tyvärr har en snedvriden bild av oss, både som trafikanter och människor. Men, ärligt talat, skulle några andra än motorcyklister klara av att träffa 18 främlingar i en ny världsdel och sedan köra tillsammans under 320 mil på vänster sida utan några som helst missöden? Gruppen körde med närmast militärisk precision och körningen fungerar eftersom motorcyklister följer grundregler för att köra i kortege och dessutom är bra på anpassning till nya trafiksituationer. Vår grupp bestod av 13 motorcyklar med totalt 19 personer, en var guiden. Alla fick en plats i kön dag 1 och behöll sedan den genom hela resan. Guiden började varje dag med genomgång av resan och avslutade dagsetapperna med att berätta om vad kvällen och nästa dag skulle innehålla. Körreglerna var enkla och glasklara och alla var nöjda.
Sydafrikas baksida
Landet började koloniseras 1652 av Nederländerna och Storbritannien. Då utrotades nästan alla ursprungliga bebyggare eller togs som slavar för européerna. Diskriminering och rasism har sedan dess präglat större delen av Sydafrikas historia. Med inspiration av nazisterna i Tyskland infördes apartheidlagar 1948 som helt enkelt gick ut på att förtrycka och exkludera landets svarta majoritet från alla politiska, sociala och ekonomiska rättigheter. Efter massiva internationella påtryckningar slopades apartheid 1990. Samma år frigavs Nelson Mandela efter 28 år i fängelse. Nelson Mandela valdes till president 1994 och är så nära Gud man kan komma i landet.
Sydafrika är ett av Afrikas rikaste länder mätt i BNP per person, men på grund av det tidigare apartheidsystemet är klyftorna i samhället enorma. De flesta vita har en levnadsstandard som tillhör de högsta i världen, medan en hög andel av de svarta lever på tredje världens nivå i förslummade kåkstäder eller på fattig landsbygd i före detta hemländer. Faktiskt såg jag inte något bostadsområde eller hus där vita bor utan att det omgavs av en mur, taggtråd eller vakt. Då ska man ha i åtanke att bara åtta procent av befolkningen på cirka 55 miljoner är vita. Majoriteten, 80 procent, är svarta och resten är färgade eller asiater. Hög kriminalitet är ett faktum och ytterst få vistades utomhus när det är mörkt på alla platser vi bodde. Rådet av vår guide var att alltid ta taxi som dessutom är billigt. Sunt förnuft och att lämna kronjuvelerna hemma är andra goda råd.
Från vänster: "När jag har kontroll över urbefolkningens utbildning ska jag lära dem från barnsben att jämlikhet med europeer inte gäller dem", citat premiärminister Verwoerd som uppfann apartheid. Gul skylt från District Six Museum, Kapstaden som berättar att vissa områden endast var för vita.
Klimat och tidsskillnad
En fördel med Sydafrika är att det endast är en timmes tidsskillnad mot Sverige. Även om det är lång resväg slipper man jetlag. Klimatet under vår resa från mitten av november till början av december är mycket behagligt. Temperaturen varierade mellan 20-36 grader dagtid. På kvällarna blev det blåsigt och kallt, en varm kofta behövs. Variationen var mest uppenbar första resdagen då vi startade vi i strålande sol och plus 31 grader och slutade med 10 grader, dimma och regn! Du kör i egna MC-kläder, allvädersställ eller MC-jeans och jacka. Ett tips är att ha sidenunderställ!
Godahoppsudden (tv) och Afrikas sydspets (th) där Atlanten och Indiska Oceanen möts är två olika platser!
Vilka åkte på resan?
Vi var fem par och sju soloåkare som deltog. Medelåldern var med råge 50 plus. En del hade kört MC hela livet, andra var ganska nya på MC. Gemensam nämnare var en stor nyfikenhet på Sydafrika. Den resenär som väckte störst uppmärksamhet var Karin från Kalmar som satt bakom Lasse från Stockholm. Karin åkte på en dansbandskryssning från Stockholm veckan före Sydafrika-resan och där dansade hon med en trevlig, trygg och sympatisk man som sa "att nästa vecka reser jag till Sydafrika och åker motorcykel" varpå Karin svarar utan att tänka "då vill jag följa med"! Lasse kollade med resebyrån om det gick att ordna en plats och allt löste sig; tre flighter, hotell och annat i resplanen. Lasse och Karin träffades på tisdagen och på torsdagen hade hon betalt alla olika biljetter och skulle alltså åka med på en MC- resa kommande onsdag med en främmande man. Till saken hör att hon aldrig hade suttit på en motorcykel men önskat och drömt om det länge (Karin klarade livet som spätta med bravur). Hon var imponerad av allt kring resan, inklusive de trevliga knuttarna. Vi andra i gruppen fick en ny förebild i Karin som aldrig suttit på en MC och hennes inställning till livet.
”Livet är här och nu, och att fylla år och bli äldre, är inte tråkigt om man tänker på alternativet” säger Karin som fyller 71 år i januari 2017. Den inställningen är något som fler av oss bör tänka på och vad kan vara en bättre avslutning på en artikel om MC-resor. Ta chansen när den kommer, testa Sydafrika som är ett fantastiskt MC-land.
Härliga Lasse och Karin visade att inget är omöjligt om man har ett öppet sinne och är nyfiken livet ut.
Pris
Vår resa kostade 39 000 kronor för förare och 23 000 kronor för passagerare, exklusive flygresa. Guide, MC-hyra, bensin, inrikes flyg, inträden, hotell, frukost, safari och ett antal måltider ingick i priset. Visst är det mycket pengar men alla i gruppen var rörande överens om att resan var prisvärd.
Text: Maria Nordqvist
Foto: Pälle Lekander, Maria Nordqvist och Joachim Zetterlund
Kväll i Kapstaden. Utsikt från the Waterfront mot Table Mountain.
Här körde vi:
Hyr-MC Johannesburg-Sabie- Panorama Route-Kruger-parken-Dullstroem-Johannesburg.
Flyg till Kapstaden
Hyr-MC Kapstaden-Franschhoek-Montagu-Cango Caves-Oudtshoorn-Swartberg-Knysna-Jeffrey's Bay-Mossel Bay-Arniston-Cape Agulhas-Hermanus-Godahoppsudden-Chaphams Peak-Kapstaden.
Svensk researrangör för MC-resor till Sydafrika:
Vi reste med MC-Traveller, den enda svenska arrangören av MC-resor till Sydafrika. Resan började med en veckas MC-hyra i Johannesburg och en vecka MC-hyra som utgick från Kapstaden. Guiden heter Joachim Zetterlund och har levt i Sydafrika fem år. Hemsida: www.mc-traveller.com/
Svenska paketresor i övrigt (ej MC): www.sydafrikaresor.se/
Några utländska MC-researrangörer:
https://www.edelweissbike.com/en/
http://www.upsouthadventures.com/
https://www.globebusters.com/motorcycle-tours/south-africa-motorcycle-tour/
Det finns både BMW och Harleys att hyra i Kapstaden. BMW är det största märket i Sydafrika.
Giraffer fanns det många av i Krugerparken.
Utsikt från Table Mountain över Kapstaden
Bedårande utsikt från Ernie Els vingård.
Det finns inte två zebror med samma ränder!
Kudo är ett djur med stora öron.