Vi behöver återfå tillgång till Transportstyrelsens olycksdatabas STRADA

2024-09-05

SMC har under flera år arbetat intensivt för att återfå insynen i STRADA, Transportstyrelsens olycksdatabas. På grund av en lagändring stängdes SMC och fler organisationer från civilsamhället ut från STRADA 2021. Med resultatet att trafiksäkerhetsarbetet försvårades rejält.

I en artikel och ett inslag i SVT uttalar sig Ina Näsmark, SMC Jönköping, om konsekvenserna. I inslaget uttalar sig även infrastrukturministern Andreas Carlson (KD). Ministern uppmanar Transportstyrelsen att utvärdera förändringar och vidta åtgärder för att förbättra insynen i olycksdatabasen. Exakt vad det kommer innebära är dock oklart.

• SMC ser positivt på att infrastrukturministern förstår problematiken och pekar på Transportstyrelsen att försöka hitta en lösning. Vi ser gärna ett samarbete som kan förbättra insatserna för att rädda liv på våra vägar. Om det krävs speciella sekretessavtal mellan vår personal och myndigheten för att få tillgång till STRADA är det någonting vi gärna är med och utvecklar. Trafiksäkerheten är högsta prioritet för SMC, och vi är mycket angelägna om att hitta en lösning för att fortsatt kunna bidra till Nollvisionen, säger Roger Berzell, SMC nya generalsekreterare

Intervjun med Ina Näsmark och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) kan du se under länken till nyheten på SVT.

Ina Näsmark
SMC Jönköping ordförande

 

 

Roger Berzell
SMC generalsekreterare