SMC:s arbete uppmärksammas av SVT

2024-08-26

SMC har under flera år pekat på att en mycket hög andel av de som förolyckas på tvåhjulig motorcykel inte har MC-körkort. Gruppen körkortslösa som dödats på motorcykel gör sig samtidigt skyldiga till en rad olika trafikbrott, främst rattfylleri och drograttfylleri.

Ifjol sammanställde SMC statistik för perioden 2011–2022 i den nionde rapporten ”Allvarliga trafikbrott bland dödade och svårt skadade – med fokus på tvåhjulig motorcykel”.

Statistiken visar tydligt att olovlig körning är en viktig faktor inte bara bland dödsolyckor utan även bland MC-förare som skadas svårt. Tyvärr finns ett stort mörkertal då uppgifter saknas om körkortsinnehav hos en stor grupp bland de svårt skadade.

Vid djupstudiet för 2022 kunde SMC konstatera att 30 procent av de omkomna saknade giltigt MC-körkort. Utöver det faktum att föra ett fordon utan körkort noterade SMC att 69 procent av de körkortslösa var påverkade av alkohol och/eller narkotika. 76 procent av motorcyklarna som kördes av körkortslösa förare var olagliga; avställda, körförbud, oförsäkrade, oregistrerade.

SMC:s roll i frågan är att förändra attityder och beteenden som att inte låna ut hojen, att låsa den och förvara nyckeln på ett säkert ställe, att försäkra sig om att MC-kompisen har körkort, att inte låta någon köra berusad och/eller drogad, att inte försäkra motorcyklar åt någon som saknar körkort och liknande.

För SMC är det också viktigt att sprida kunskapen om den höga andelen körkortslösa och de övriga trafikbrott som begås av gruppen till politiker, tjänstemän, försäkringsbolag, Trafikverket, Transportstyrelsen, MC-branschen, Polisen, media med flera som har möjlighet att bidra till att minska antalet körkortslösa i trafiken.

Nu har SVT Jönköping gjort ett inslag på nyheterna där Ina Näsmark, ordförande för Sveriges motorcyklister, SMC, i Jönköpings län medverkar.

Här kan du se inslaget:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/var-tredje-som-dor-pa-motorcykel-saknar-korkort

Här kan du läsa rapporten: https://www.svmc.se/media/53ipn2tk/allvarliga-trafikbrott-9-0.pdf