Pyrolysolja från uttjänta däck återanvänds

2024-04-23
Företaget Neste skapar lösningar som bekämpar klimatförändringarna och skyndar på omställningen mot en cirkulär ekonomi. Företaget raffinerar avfall, restprodukter och innovativa råvaror till förnybara bränslen och hållbara råvaror för plast och andra material. 

I sina ansträngningar att främja kemisk återvinning har Neste framgångsrikt genomfört sitt första bearbetningsförsök med en ny utmanande råvara, pyrolysolja som återvunnits från kasserade däck.

För bearbetningskörningen köpte Neste pyrolysolja som utvunnits från kasserade fordonsdäck. Oljan levererades av Scandinavian Enviro Systems, ett svenskt företag som utvecklar teknik för att återvinna material från uttjänta produkter däribland uttjänta fordonsdäck.

Målet med denna pilotkörning var att utvärdera potentialen för kemisk återvinning utöver plastavfall, för att potentiellt bredda poolen av avfallsströmmar som kan bearbetas till produkter av hög kvalitet.

Precis som med svåråtervunnet plastavfall, hamnar idag en stor mängd däck i deponier eller förbränning i slutet av livscykeln. Fordonsdäck består av en blandning av flera material vilket gör dem svåra att återvinna med mekaniska återvinningsmetoder. Därför finns det starka argument för att använda kemisk återvinning för att kunna återanvända värdefulla material – och Scandinavian Enviro Systems har utvecklat en pyrolysteknik för att utvinna kimrök och olja från uttjänta däck.

-Det fina med kemisk återvinning är att den kan behandla svåråtervunnet plastavfall. Men det är inte begränsat till det. Eftersom kasserade däck för närvarande ofta möter ett öde som liknar plastavfallets, anser vi att kemisk återvinning är ett utmärkt tillägg när det gäller att ändra den linjära livscykeln för däck till en cirkulär. Tack vare vår leverantör Enviro Systems kunde vi bevisa det med vår senaste bearbetningskörning, förklarar Andreas Teir som ansvarar för Nestes råvaruförsörjning för kemisk återvinning.


För närvarande hamnar bil- och lastbilsdäck för det mesta på soptippar eller i förbränning efter att de har kasserats. Källa: Neste.