FÖRÄNDRINGAR SOM ÄR PÅ GÅNG I SMC

2024-09-23

För en månad sedan fick SMC ny generalsekreterare och en internationell sekreterare. Men det är mer intressanta saker som är på gång under hösten. MC-Folket och våra hemsidor kommer att få en upplyftning. Vi kommer under det kommande året att flytta till nya lokaler i Borlänge som är mer ändamålsanpassade till våra behov.

Omorganisation av MC-Folket
Digitaliseringen av kommunikationen i samhället har påverkat oss alla, både som företag, organisationer och privatpersoner. SMC har sedan ett flertal år insett att kommunikation och organisationen behöver ta nästa steg för att anpassas till nuvarande och kommande medlemmar. 2023 togs en ny kommunikationsstrategi och ny grafisk profil togs fram, redan då borde detta förändringsarbete påbörjats, men av olika skäl har vi inte kommit dit ännu. Det finns flera skäl till att arbetet är nödvändigt och behöver påbörjas. Nu tar SMC nästa steg för MC-Folket och SMC:s hemsida. MC-Folket behöver göras om för att möta framtida utmaningar, fånga medlemmarnas intresse och skapa en nyfikenhet för framtida medlemmar. Styrelsen har därför tagit beslut att omorganisera och förändra MC-folket och produktionen av den. Allt detta för att kommunikationen med medlemmar och ”ännu-icke-medlemmar” skall bli effektivare.

1. Flexibilitet och mindre sårbart
MC-Folket har haft 3,5 anställda som arbetat med produktionen av magasinet. Utöver det arbetar medlemsservice med adressregister. Genom att ha ett fåtal medarbetare där var och en har specialkompetens på respektive område riskerar en sårbarhet som organisation.

2. Modernisering med mer livsstil
Det har funnits en efterfrågan från medlemmar och distrikt på förändring och Riksstyrelsen har tagit beslutet att vi skall ha en tidning med fokus på motorcykelåkning, men där människan som motorcyklist lyfts fram mer. För många som kör hoj är det en livsstil. Tidningen kommer också att moderniseras i innehåll, form och färg. Denna förändring påbörjas nu, men kommer att ske succesivt.

3. Mer av människorna i hela SMC och Distrikten
En dedikerad redaktör på SMC kommer att fokusera på SMC:s verksamhet och människorna i distrikten som gör det möjligt. Ett större innehåll i tidningen kommer att rapportera från vår verksamhet i distrikten, i klubbarna och på nationell nivå. Dessutom ska det viktiga opinionsarbete som vi bedriver i Sverige och internationellt beskrivas tydligare.

4. Priseffektivare
För att sänka våra kostnader samarbetar vi med extern part som kommer att sköta produktion, tryck och distribution. Genom samarbetet får vi ned tryckpriserna och får tillgång till internationellt material. Inga artiklar som finns i andra svenska tidningar kommer att finnas i MC-Folket.

5. Digitalisering
Innehåll och nyheter kommer också att anpassas mera till sociala medier och som baseras mera på en flödesprincip, än utgivningsdatum. Under det kommande året kommer vi att utreda möjligheten att använda digitala hjälpmedel för digital publicering av MC-Folket. Målet är att som medlem i SMC kunna läsa tidningen både som pappersmagasin och på digital plattform.

Magasinet MC-Folkets utformning och innehåll ska moderniseras och ett arbete för detta påbörjas under hösten 2024. Allt SMC-material kommer att produceras av SMC anställd personal. Annonsförsäljningen behålls inom organisationen liksom tidigare. ”Nytt från SMC” kommer att utgå och i stället kommer den informationen att produceras som journalistiskt material. Adresshantering av tidningsmottagare behålls inom SMC.

Innehåll som inte gäller SMC:s verksamhet kommer att produceras externt, liksom grafisk layout, tryck och distribution. Varumärke, ledarsida och krönikor behålls av SMC. Materiella och immateriella tillgångar behålls av SMC.

Genom att köpa vissa tjänster externt minskas SMC:s kostnader och ger en ökad flexibilitet.

Tjänsterna redaktör och annonssäljare påverkas inte av förändringen i sig. Tjänsterna chefredaktör och grafisk design avskaffas.

Genom denna förändring skapas utrymme för att återigen ge ut MC-Folket med minst 84 sidor per nummer.

Du kommer att märka skillnaden när MC-Folket kommer i början av december.

Hemsidan svmc.se

Vi är glada att kunna meddela att det är dags för en uppgradering av vår hemsida! Vi har märkt att det har funnits vissa utmaningar för besökare att navigera och hitta det de söker, och det vill vi självklart förbättra.

Vi kommer att fortsätta använda Umbraco, som vi känner väl, men vi uppgraderar från version 8 till version 13. Detta gör att vi kan behålla ett gränssnitt som alla som arbetar med det redan är bekanta med, samtidigt som vi får tillgång till de senaste förbättringarna och funktionerna.

Vi siktar på att ha den nya, förbättrade hemsidan klar för publicering under våren 2025. Håll utkik – vi ser fram emot att kunna erbjuda en ännu bättre upplevelse för våra besökare!


Fastigheten i Borlänge
SMC äger sin fastighet i Borlänge. Att äga en fastighet med hyresgäster kräver en hel del arbete för administration, underhåll och investeringar. Idag arbetar två medarbetare på kontoret som är dimensionerat för 12 personer. Riksstyrelsen har därför beslutat att tillsammans med personalen hitta bättre arbetslokaler i Borlänge och avyttra fastigheten.

På kontoret i Danderyd arbetar 7 personer. 3 anställda arbetar främst med hemmakontor.