Håll MC-hjälmen fräsch

2024-08-05

Den främsta orsaken till obehaglig lukt från hjälmen är oxidation av svett/talg som har trängt in i den inre dynan, och tillväxt av bakterier. Särskilt på sommaren när luftfuktigheten är hög kan mögel växa om hjälmen lämnas obehandlad.

Därför är frekvent skötsel av hjälmen viktigt.

Det du behöver vara försiktig med är vilket tvättmedel du använder. Ett neutralt doftfritt tvättmedel utan optiska vitmedel eller blekande ingredienser är mest lämpligt för att tvätta innerkuddar.

Obs! Se alltid till att du följer hjälmtillverkarens rengöringsinstruktioner.


Så här gör du

Gör en rengöringslösning genom att blanda en matsked av tvättmedlet i två liter vatten (40 grader).

Blötlägg den inre dynan som tagits bort från hjälmen i rengöringslösning och tryck försiktigt och tvätta.

Efter rengöring, skölj av rengöringslösningen noggrant med vatten.

Eftertorka med handduk och torka i skuggan på en väl ventilerad plats. Direkt solljus kan skada materialet. Viktigt att kuddarna får torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem i hjälmen.

 

Tvätta insidan av hjälmen

Insidan av en hjälm kan bli smutsig på grund av vägdamm och avgaser. Dessutom tenderar remmarna och hakbandsdynorna att suga in svett.

Tvätta remmen med rengöringslösning och använd en tandborste för att ta bort eventuell smuts djupt inne i fibrerna. Skölj sedan noggrant med vatten så att ingen rengöringslösning finns kvar och torka sedan i skuggan.

Borsta bort eventuellt damm från insidan av hjälmen efter att du tagit bort den inre dynan, och om den är mycket smutsig, torka av den med en utspädd rengöringslösning.

 

Andra tips…

Det är en bra idé att torka av den inre dynan med en handduk efter varje tur.

För att hålla din hjälm ren är det också effektivt att använda en innermössa för att förhindra att svett och talg fastnar direkt i hjälmen.

Hjälmens utsida tvättas med en fuktig trasa i mikrofiber blöt och en mild tvål. Torka med en trasa i mikrofiber. För mattlackerade hjälmar finns det speciella rengöringsmedel, kolla med din lokala MC-handlare.

Rengör visiret regelbundet med en blöt trasa i mikrofiber, ljummet vatten samt tvål, eller speciellt framtagen visirrengöring. Rester av insikter tas enkelt bort genom att först lägga en blöt trasa i mikrofiber över visiret cirka tio minuter.