Förslag till ny lag om slumpmässiga drogtester

2024-10-25

En narkotikapåverkad person som framför ett fordon i trafiken utgör dessutom en stor fara för både sig själv och andra, särskilt oskyddade trafikanter som motorcyklister.

Den fjärde juni i år inträffade en trafikolycka med dödlig utgång på Ekerövägen i mitten av den långa kurvan förbi Drottningholmsparken. Bilisten som körde på en motorcyklist som avled var påverkad av droger; cannabis, heroin och Alprazolam. Därtill uppgick alkoholkoncentrationen i bilistens blod, under eller efter färden, till 0,46 promille. I fredags väcktes åtalet mot bilisten som bland annat åtalas för grovt vållande till annans död, narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik och att ha smitit från olycksplatsen, även det grovt.

Nu vill regeringen ge polisen möjlighet till slumpmässiga drogtester med appar i trafiken. Den 1 oktober överlämnades en proposition med en ny lag till riksdagen. Förslaget innebär att en sådan undersökning ska få genomföras rutinmässigt, det vill säga även om det inte finns en misstanke om brott. Regleringen föreslås införas på försök i en ny tidsbegränsad lag. Lagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2025 och gälla till och med utgången av februari 2030.