Årets riksdagsmotioner med MC i fokus

2024-10-09

Vårt arbete med att driva opinion och lyfta fram frågor som rör motorcyklister är ett långsiktigt engagemang. En viktig del av detta arbete är att uppmärksamma dessa frågor för riksdagspartierna. I år kan vi se att det har gett resultat på flera områden genom ett antal motioner. Men att gå från motion till faktisk förändring i verkligheten kräver fortsatt arbete från SMC, säger generalsekreterare Roger Berzell.

Allmänna motionstiden är den period då riksdagsledamöter kan lämna in motioner, det vill säga förslag, till riksdagen för att föreslå förändringar och förbättringar inom olika politikområden. Nyligen avslutades den allmänna motionstiden för 2024, och årets motioner som rör motorcyklar har ett brett fokus, inklusive trafik- och säkerhetsfrågor.

• En motion belyser behovet av att bevara möjligheten att genomföra teoriprov och körprov för motorcykel på flera orter i Sverige. Förslaget syftar till att motverka Trafikverkets centralisering av provplatser, vilket skapar onödiga tids- och kostnadsbördor för dem som bor i glesbygden.

• En annan motion föreslår att regeringen ska undersöka möjligheten att tillåta förare med B-körkort att köra lätt motorcykel. Detta skulle bidra till minskad trafikträngsel i städerna och erbjuda fler hållbara transportalternativ, samtidigt som det skulle minska miljöpåverkan.

• Ytterligare en motion tar upp frågan om civilsamhällets tillgång till Transportstyrelsens olycksdatabas Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition).

• Motionerna behandlar även frågor som att säkerställa jämställdhet vid körprov, tillåta motorcyklar i kollektivtrafikkörfält och förbättra väginfrastrukturen så att den inkluderar motorcyklister.

För oss på SMC är motionerna i riksdagen angående motorcykelfrågor av stor betydelse. Genom dem kan viktiga frågor om infrastruktur, körkortsregler och trafiksäkerhet lyftas och få politisk uppmärksamhet. Besluten kan få direkta konsekvenser för motorcyklisters vardag, såsom möjligheten att genomföra körprov på flera orter eller att tillåta B-körkortsinnehavare, med kompletteringsutbildning, att köra lätt motorcykel, vilket gör det enklare och mer tillgängligt att äga och köra motorcykel.

Alla ämnen som tas upp i motionerna för 2024 är frågor vi på SMC har arbetat långsiktigt med.

Roger Berzell fortsätter: “Vi är mycket glada över det engagemang som våra riksdagsledamöter visar för våra frågor och ser fram emot en fortsatt god dialog när motionerna ska behandlas och beslut ska fattas. Att ha en stark närvaro i riksdagens diskussioner säkerställer att motorcyklisternas perspektiv tas på allvar och att våra behov inte förbises i transport- och trafikpolitiken. Detta är centralt för vårt arbete med att förbättra förutsättningarna för motorcyklister i Sverige.”

Roger Berzell, SMC Generalsekreterare

 

Bild på Riksdagen: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag