
Anmälan till Grusevent
Anmälan till Grusevent på Kungsberget
Välkommen på Grusäventyr vid Kungsberget!
📅 Datum: 19–21 september
📅 Ankomst: 18 september
Välkommen till en tredagars Grusäventyr på Kungsberget. Älskar du eller är nyfiken på att köra grusvägar så är dessa dagar för dig. Äventyret är den 19 - 21 september med ankomst den 18:e september. Under dessa dagar så kommer vi att umgås runt kurser, grusturer, utmaningar samt mycket träning tillsammans runt Kungsberget och dess närområde.
Vi kommer att vara i två grupper
Lugn Grupp 1. Jag har inte gått en gruskurs med SMC.
Medel Grupp 2. Jag har gått gruskurs med SMC
Boende måste du boka och betala själv
Det blir 611kr/natt inklusive linne och städning.
Vi kommer att bo i del av lägenheter på Kungsbergets anläggning. Vi kommer att äta gemensamma måltider under hela eventet.
I kursavgiften ingår
Äventyr, kurser, turer, samt mat fredag till söndag.
Mat som ingår.
Fredag; frukost - lunch - middag samt fika
Lördag; frukost - lunch - middag samt fika
Söndag; frukost - lunch samt fika
Michelin kommer att finnas på plats och möjlighet att förbeställa Michelindäck med omläggning till bra rabatter. Däck beställer ni direkt med Mats Sjöberg på matte@motoeventgroup.se
Mats Sjöberg på Motoeventgroup kommer att finnas till hands för att till en billig peng hjälpa till med mindre reperationer och service. Ta gärna kontakt med Mats om ni vill i förväg få något gjort på er hoj.
Här kan du boka kursen och boende.
För att du ska få ut maximalt av kursen, av dig själv och din motorcykel ska du och din MC vara i god kondition.
Naturligtvis kommer det att bli en hel del hojåkning, så när du kommer till kursen bör din hoj vara fulltankad. Vi kör ibland närmare 20 mil på en kursdag och det är bra om du slipper åka iväg för att tanka.
Självklart ska motorcykeln ha däck i god kondition med rätt tryck. Se till att bromsbeläggen är bra, att kedjan är rätt spänd och smord. Är du osäker på något - kolla instruktionsboken vad som gäller för just din MC.
Kolla över din motorcykeln så den inte läcker olja eller vätska samt att inga delar sitter löst.
En besiktning av alla motorcyklar sker före kursstart. Uppfyller din MC inte kraven kan du bli nekad att delta utan återbetalning av kursavgiften.
Krav på din MC
Det måste vara en landsvägsregistrerad motorcykel. Det funkar alltså inte med en racehoj som man försäkrat på ramnummret. Om det är en ren endurokurs som genomförs på en godkänd endurobana kan naturligtvis en enduroregad hoj användas.
Motorcykeln ska vara besiktigad och godkänd av ett svenskt besiktningorgan, typ Bilprovningen, OPUS, etc.
Motorcykeln ska vid kurstillfälle vara påställd och i trafik.
Motorcykeln ska minst ha en giltig trafikförsäkring.
Motorcykelns registreringsskylt ska vara synligt på MC:n. Det är OK att tejpa denna på kutsen om inget fäste finns. Det är inte okej att tejpa över texten på reg-skylten.
Om ovanstående är uppfyllt är det okej att efterföljande racekitta hojen med diverse crashkåpor, ta bort ljusen, köra på slicks, etc. men, reg-skylten ska finnas på plats enligt ovan.
Motorcykelkörkort för den motorcykel du kör är självklart ett krav. Dessutom ska du ha hjälm, kläder, ryggskydd, stövlar och handskar avsedda för motorcykelkörning. Bröstplatta och heltäckande hjälm rekommenderas starkt men är inget krav.
Vi i SMC är privilegierade eftersom försäkringsbolag tillåter att vi kör på olika övningsområden, med gällande mc-försäkring. Det finns dock några bolag som har undantag i kasko-försäkringen på stora banor.
Risken att gå omkull med sin motorcykel på en SMC kurs är minimal om man följer instruktörens rådgivning, vilket självfallet är ett krav. Det är viktigt för både deltagare och SMC att kurserna är trygga och det inte blir några incidenter.
Alla deltagande motorcyklar måste vara trafikförsäkrade enligt lag. Kravet för att få delta på SMC:s fortbildningar är också att förarna har rätt körkortsbehörighet och SMC medlemskap. På vissa kurser tillåts övningskörning.
Samtliga trafikförsäkringsbolag stödjer SMC:s fortbildningar genom att låta minst trafikförsäkringen gälla även om kursen genomförs på inhägnat tävlingsområde. Flera bolag väljer även att låta kaskoförsäkringen gälla, om en sådan är tecknad.
Trafikförsäkringen ersätter personskador på förare, passagerare och andra inblandade (tredje man). Dessutom ersätter trafikförsäkringen skador på annans egendom som till exempel annat fordon eller ett staket om felet är ditt. Trafikförsäkringen ersätter inte skador på eget fordon. För detta måste man ha en vagnskadeförsäkring.
På samtliga banor finns regler för buller. Gränsen varierar mellan 90-95 db. Har du högt ljud finns det db killer att köpa hos handlare. Db-killer kan i vissa fall vara tillräckligt för att minska ljud till tillåten nivå. Om du överskrider tillåten nivå får du inte köra!
Vår mätning genomförs i förbifart. Det innebär att ljudmätare är utplacerad intill banan och mäter ljudnivån på alla deltagare när de passerar.
OBS. Trots att din MC klarar kraven på bilprovning så kan det vara annat utslag på kursen.
Det finns en enkel åtgärd som fungerar på i princip samtliga motorcyklar - det är att inte gå på maxvarv utan hålla igen på gasen samt växla tidigare.
Motorcyklar som inte klarar bullernivån kommer inte få tillträde till banan och SMC kommer inte att återbetala kursavgiften.
Efter kurs är det viktigt att du utvärderar ditt deltagande. Detta är ett led i SMC Schools ambition att förbättra verksamheten.
Efter deltagande kommer du få en påminnelse inom en vecka. Du kan även logga in på Mitt konto för att utvärdera ditt kursdeltagande.
Tack för att du utvärderar din kurs!
Kom ihåg att det är ditt ansvar att veta vilken omfattning du har på din motorcykelförsäkring och om den gäller vid körning på inhägnat tävlingsområde. Vi vill dock uppmärksamma dig om att respektive försäkringsbolags kundtjänst ibland ger felaktig information. Hänvisa till denna sida och uppmana kundtjänstemannen att kontakta överordnad för besked.
** Bankurser / Bandagar som anordnas av andra arrangörer, tävling och träning inför tävling
Det saknas prejudikat på området. Enligt vad SMC erfar gäller trafikförsäkringen endast om området inte är ett inhägnat tävlingsområde.
Många medlemmar har kontaktat SMC då ingen av deras befintliga försäkringar täcker olycksfallsförsäkring vid körning på bana med andra arrangörer än SMC. Undersök ditt försäkringsskydd noga!
Beträffande delkasko- och vagnskada uppmanar SMC dig att kontakta ditt försäkringsbolag och undersöka vad som gäller.
Vanligtvis när tävling, eller träning inför tävling, genomförs på motorbanor är det lagen om motortävlingsförsäkring som gäller. Denna skyddar endast tredjeman, som till exempel en funktionär eller publik vid banan.
Vid körning med SMC Sport, krävs Svemo-licens. Läs mera under SMC Sport - SMC Sport
SMC:s kurser som friskvård. Detta sedan SMC uppvaktat Skatteverket i frågan. Att motionera och hålla sig frisk är viktigt för både kropp och själ. Därför kan arbetsgivare erbjuda skattefri friskvårdsersättning för sina anställda.
De flesta väljer gym eller någon annan träningsform för sin motion. Men det finns mycket mer än så och alternativen är många. Sedan en tid tillbaka räknas även motorsport som en form av motion och kan genomföras med friskvårdspeng.
SMC har fått bekräftat av Skatteverket att SMC:s kurser ses som friskvård eftersom de innehåller motion. Innehåller aktiviteten inslag av motion kan kostnaden överstiga 1 000 kronor för ett tillfälle. Därmed räknas även BKK och Sport (kurser på storbana) in i friskvårdsbidraget. Du lämnar dina kvitton till arbetsgivaren om du har deltagit på en kurs med SMC.
Det betyder att du får en bättre hälsa samtidigt som du blir en säkrare förare då du deltar i kurs med SMC!
Ett medlemskap i en förening klassas inte som friskvård enligt Skatteverket: Citat: "Friskvårdsbidraget kan inte heller användas för att köpa utrustning eller betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar."
Observera att SMC endast meddelar den informationen som har kommit fram i samråd med Skatteverket. Även om Skatteverket godkänt motorsport som friskvård kan arbetsgivaren ha en annan åsikt. Frågan om friskvårdsersättning är en sak mellan arbetstagare, arbetsgivare och Skatteverket.
En arbetsgivare avgör vilka aktiviteter som erbjuds och Skatteverket kan fatta beslut individuellt. Citat från Skatteverkets hemsida: ”Skatteverket kan anse att aktiviteten är godkänd som skattefri friskvård, men arbetsgivaren kan välja att inte erbjuda den aktiviteten”
Anmälan till Grusevent på Kungsberget
Vi har gjort en utbildningsserie där du får se korta filmer med några efterföljande frågor.