Hjälmen
När du väljer hjälm är det viktigt att den passar både din körstil och hur du använder din motorcykel. Hjälmen ska också kännas rätt stilmässigt. Kör du i varmt klimat eller på långa turer kan god ventilation och ljudisolering vara avgörande. Om du däremot ofta kör med passagerare eller i grupp kan en öppningsbar hjälm vara praktisk för att enkelt kunna prata.
Hjälmtyper
Integralhjälm
Integralhjälmen är den vanligaste och säkraste typen eftersom den omsluter hela huvudet. Den passar de flesta former av motorcykelåkning.
En variant är den öppningsbara integralhjälmen – idealisk för dig som vill kunna prata vid korta stopp. Den är dock ofta något tyngre och dyrare.
Öppen hjälm
Den öppna hjälmen ger en luftig känsla och används ofta av custom-, retro- och scooterförare. Den finns både med och utan visir, men ger mindre skydd vid en olycka.
Crosshjälm
Crosshjälmen är en typ av integralhjälm med låg vikt, sämre ljudisolering och bra ventilation. Den har förlängt hakskydd och skärm, vilket gör den lämplig för offroad-, ATV- och skoteråkning. Används med skyddsglasögon i stället för visir.
Hjälmmaterial
Plasthjälmar
Ett billigare alternativ, men med kortare livslängd och sämre säkerhet. Passar bäst för långsammare fordon som mopeder.
Glas- och kolfiber
Dessa material är lättare, starkare och mer hållbara. De är bättre lämpade för motorcykelåkning, särskilt vid långa turer.
Visir och tillbehör
Visir
- Skyddar mot vind, insekter och solljus.
- Tonade visir: Bra i stark sol, men sämre i mörker.
- Transparenta visir: Bäst i mörker.
- Inbyggt solvisir: Kombinerar fördelarna – kan fällas ned vid behov.
Pin-lock
Ett extra visir som monteras på insidan för att förhindra imma. Särskilt användbart vid fuktigt väder eller kyliga årstider.
Hjälmspännen
Snabbspänne: Enkel att använda.
Dubbel D-ring: Krävs i tävlingssammanhang och ger hög säkerhet.
Passform – det viktigaste!
- En korrekt passform är avgörande för både säkerhet och komfort.
- Hjälmen ska sitta åt utan att klämma.
- Den ska inte kunna vridas när du tar tag i hakskyddet.
- Prova hjälmen i minst 15 minuter – röda märken är tecken på att den sitter för hårt.
- Inredningen formar sig med tiden – lite tajt vid kinderna är normalt.
Ta dig tid att prova olika märken och modeller. Är du osäker – be om hjälp i butik.
Kontrollera märkningen
För att vara godkänd i Sverige och Europa ska hjälmen ha ECE-märkning.
Vid körning i USA krävs DOT-godkännande.
Kontrollera alltid märkningen, särskilt vid köp utomlands.
Sharp i UK och Snell i USA
I andra länder är myndigheterna betydligt mer aktiva för att informera om hjälmar och deras säkerhetsnivå. Ett lysande exempel från UK är SHARP. Det är regeringens egen kontrollfunktion där brittiska testinstitut testar och betygsätter hjälmar som kommer ut på marknaden. Länk till Sharp.
Testfakta gjorde flera tester av MC-
hjälmar under 2017.
Nästan alla svenska motorcyklister
kör alltid med heltäckande
skyddsutrustning.
Om mc-hjälm
Eftersom en motorcyklist sitter oskyddad på fordonet är skyddsutrustning mycket viktig för att minska skaderisken om en olycka skulle ske. Att du har en godkänd oskadad hjälm av god kvalité är självklart. I Sverige har det varit lag att använda hjälm på MC sedan 1975 - en lag som SMC kämpade för. De flesta motorcyklisterna använde därför hjälm innan det blev lagkrav,
Vanligaste skadorna vid olyckor
Under 2012 presenterade Trafikverket statistik över allvarliga skador, det vill säga skador som resulterar i bestående men. Här är huvud- och benskador vanligast bland de mycket allvarligt skadade och arm- och benskador är vanligast bland allvarliga skador. Att alltid använda en godkänd hjälm av god kvalité är viktigt för att minska allvarlighetsgraden om olyckan är framme.
Nuvarande hjälmregler i Sverige
1 december 2017 trädde gällande föreskrift om hjälmar för motorcykel i kraft. Hjälmar som uppfyller standarden ECE 2205 eller senare får säljas i Sverige.
Ny hjälmstandard beslutad 2020
Efter 20 år beslutade UNECE i juni 2020 om en ny standard för MC-hjälmar då ECE 22.05 blir istället 22.06. Hjälmar som uppfyller tidigare standard får fortsätta att säljas i Sverige om den uppfyller minst den tidigare standarden 22.05. SMC rekommenderar att man köper hjälmar som uppfyller kraven i ECE 2206 som också minskar risken för hjärnskador av rotationsvåld.
SMC välkomnar den nya standarden av flera skäl. Tidigare tester har visat variationer i kvalitén. Nya krav kommer på tester som mäter rotationen vid sneda islag då hjälmen vrids vid en kollision. Denna rotationsrörelse påverkar hjärnan och ökar risken för både hjärnskador. Hjälmar med extra solvisir måste testas i flera upp- och nerfällt läge och visir ska testas för att minska risken för att de spricker då något föremål studsar mot visiret i hög hastighet. Öppningsbara hjälmar ska testas med eller utan hakskydd. För att motsvara nationella regler kan hjälmar förses med reflekterande dekaler som ska bifogas hjälmen vid försäljning om hur de ska användas.
Utrustning till hjälmen måste testas
En nyhet i den nya standarden är de nya kraven på att alla tillbehör som ska användas på eller i en MC-hjälm måste testas tillsammans med hjälmen, till exempel handla om kommunikationsutrustning och actionkameror. Testerna ska genomföras med och utan utrustning på hjälmen för att mäta energiupptagningsförmåga, skarpa kanter och synfält. De nya reglerna säger att man inte får modifiera sin hjälm. Man måste följa tillverkarens anvisningar om hur och vad man får göra med hjälmen för att typgodkännandet ska vara giltigt. Detta är ett problem eftersom det mesta av kommunikationsutrustningen för MC som finns på marknaden är eftermarknadsprodukter. Med de nya reglerna skulle det bli omöjligt att välja eftermarknadsprodukt om den inte är godkänd tillsammans med hjälmen. Att alla som säljer kommunikationsutrustning skulle kunna få alla hjälmtillverkare att godkänna alla produkter på alla hjälmar är en utopi.
SMC påtalade detta för Transportstyrelsen och FIM som ingått i arbetsgruppen för ny hjälmstandard och diskuterat frågan med tillverkade av kommunikationsutrustning. Under två år har förändringar diskuterats och man har nu kommit fram till en lösning som är acceptabel för både tillverkare av hjälmar och kommunikationsutrustning.
Tidigare standard
Hjälmar har testas i Europa enligt standard ECE 22:05. Även om en hjälm är testad finns det stora variationer på en hjälms kvalité. Under 2017 genomförde och publicerade Testfakta två tester av MC-hjälmar. Den första testen visade att två av åtta hjälmar inte klarade kraven. I det andra testet ändrades islagsvinkeln för hjälmarna, då godkändes de underkända hjälmarna.
Tillsynsmyndighet för hjälmar saknas
För åtta år sedan fick tre ministrar på Näringsdepartementet i dåvarande regering ett brev från Swedac:s generaldirektör Peter Strömbäck. Han beskrev att det saknas en tillsynsmyndighet i Sverige med ansvar för att kontrollera de MC-och mopedhjälmar som släpps ut på marknaden. Han menade också att laglig grund för typgodkännande myndighet är otydlig samt att regelverket inte är transparent. Sedan dess har vi haft flera regeringar men ingen har lyckats lösa frågan. SMC har ställt en fråga årligen till ansvarigt departement. I februari 2022 fick vi svar att frågan fortfarande bereds. För SMC är det sorgligt att frågan om lagstadgade hjälmar för oskyddade trafikanter har så låg prioritet.