Saltlake … eller dammbindningsmedel

2024-05-16

Hej!
Under ca en månad kommer det stundtals att upplevas som uselt grepp i kurvor och vid inbromsningar. KÖR SNYGGT! Det är inte värt att lägga hojen - det ÄR HALT! Det är utlagt s k saltlake och kommunen har även satt upp VARNINGSSKYLTAR! Läs mer om SMCs resonemang runt detta :)

Hoppas detta hjälper dig. Mer info om det på vår hemsida:

https://www.svmc.se/smc/trafik-och-politik/infrastruktur/brist_pa_friktion/dammbindning/ 


Svaret på frågorna från SMC centralt:

 

1) Mer en fundering än en fråga. Varför sprider Trafikverket saltlaken?

Inandningsbara partiklar från vägdamm är ett hälsoproblem och en viktig orsak till att miljökvalitetsnormen för partiklar i utomhusluft inte nås i Sverige. För att nå målet utförs dammbindning. Dammbindning genomförs för att förbättra miljön och hälsan för dem som bor vid vägar och gator med höga halter av partiklar. Samtidigt ökar dock risken för omkullkörning för oss som kör tvåhjuliga motorfordon. Varje väghållare som genomför arbete på väg som leder till försämrad friktion måste varna trafikanterna för detta. SMC har frågat regeringen som har påtalat krav för alla kommuner.

2) Hur länge håller dom på med det?

Partikelhalten i luften beror på många faktorer. Varje stad, kommun eller Trafikverket använder sig av dammbindning för att snabbt minska de skadliga partiklarna, vilket beror på väder och vind. Om det kommer lite snö som täcker vägarna och senare smälter, kan partiklarna dras med i avloppet. Som Östersund gjorde i år på grund av saltbrist, kan man spola av gatorna med vatten om och om igen. Risken med den metoden, som Östersund blev tvungen att använda i år, är att halkrisken ökar när temperaturen går under noll och vattnet fryser. Dessutom är varje behandling av dammbindning starkt beroende av vädret: det kan bli glashalt på bara några minuter beroende på temperaturen och luftfuktigheten.

3) Försvinner den av sig själv eller regnar den bort?

Tyvärr inte, det behövs massiva mängder vatten i så fall, som man gjorde i Östersund i år.

4) Hur länge in på säsongen ska vi "oroa" oss för saltlaken?

  1. Det brukar vara farligt för oss som kör tvåhjulingar i en månad. Tyvärr kan inget exakt svar ges eftersom många faktorer spelar roll, men om temperaturen håller sig över 5 grader och luftfuktigheten är låg, kan kommunen ha genomfört en dammbindning utan att vi märker någonting. De ska dock alltid skylta och informera om detta! Det vore bra att ha årlig kontakt med SMC och lokala MC-klubbar så att alla som kör MC vet om det och vet exakt vilka gator och torg som ska undvikas under några veckor. SMC arbetar aktivt med flera städer där problemet är störst: Östersund och Sundsvall. Två städer som ligger mellan berg och har varierande vinterförhållanden under några veckor vinter-våren.