Hjälp att hitta handledare för övningskörning

2024-03-25

 

Vi behöver bli fler motorcyklister!
Som alla märkt blir motorcyklisterna allt äldre och tyvärr minskade körkortstagarna på motorcykel under 2023. En orsak är sannolikt de höga kostnaderna; köpa MC och försäkring, skaffa personlig skyddsutrustning och hjälm samt ta körkort. Även om man går på en trafikskola är det viktigt med mängdträning, både för öka trafiksäkerheten och för att hålla nere kostnaderna.

SMC Dalarna ser ständigt efterlysningar av personer som söker handledare för MC. Därför har vi skapat en plattform på Facebook där blivande hojåkande masar och kullor kan söka och hitta handledare bland alla FB-medlemmar som har MC. 

Legala krav på handledare och elev
Det måste ske på ett sätt som är lagligt eftersom handledaren ses som förare och är ansvarig vid privat övningskörning. Detta är viktigt att tänka på:


Handledaren
- Handledaren måste ha uppsikt över eleven, vara överens med eleven om hur övningskörningen ska genomföras och vara säker på att eleven följer trafikreglerna. Om inte - är det handledaren som är ansvarig.
- Att få en tank bensin och fika av eleven är OK men i övrigt får en handledare inte ta betalt vid privat övningskörning.
- Ett handledarskap kan aldrig avslutas, därför är det bra om handledare och elev har kontakt med varandra och är överens om vad som gäller innan ansökan om handledarskap skickas in. Ett handledarskap gäller fem år, även om eleven tar körkort.
- Det kostar inget att ansöka och bli handledare.

Eleven
- Eleven kör sin egen MC och ska kunna uppvisa körkortstillstånd, registreringsbevis på motorcykeln liksom försäkringsbesked och bevis att skatten är betald för handledaren.

Hur hittar man varandra
SMC Dalarna har en tråd på Facebook och Instagram. Där kan både elever och handledare göra inlägg där man berättar vem man är, var man bor, vilken erfarenhet man har av MC-körning och vad man behöver träna på inför körprovet. Om en person får napp tar personerna personlig kontakt via Messenger för att få telefonnummer, adress och andra uppgifter.

 

Länk till Facebook 

Länk till Instagram